Reforma integral. Casa en Esparra.

Descripción breve:

Ubicació: Esparra. Catalunya

Any: 2007

Àrea: 466 m2

El projecte planteja la reforma d’una masia per a vivenda unifamiliar.

El programa de reforma a la planta soterrani es com a zona de sala d’estar amb l’ubicació d’una bodega, un bany i l’accés a la zona de jardí. A la planta baixa, s’ubica el rebedor, la cuina, una biblioteca, un dormitori, un bany, una sala d’estar-menjador i el garatge. Pel que fa a la planta primera, s’ubicarà la zona de nit, és dir, dormitoris i banys així com una sala d’estar amb vistes al jardí. Les plantes es comunicaran amb dues escales interiors, una d’elles d’estructura metàl·lica. Alhora es rehabilitarà la vivenda per tal de subsanar totes les patologies detectades i actualitzar-la per tal que sigui habitable, tant en els aspectes constructius com les instal·lacions.

El projecte inclou la construcció d’una piscina de 16×3 metres en la zona del jardí que queda en la part dreta de l’edifici.

El solar sobre el qual es situa l’edifici té una superfície total de 466,75 m2, dels quals 199,75els ocupa l’edifici en planta i 267 m2 corresponen al jardí.

L’actuació busca mantindre el caràcter actual de l’edifici i adequar-lo a l’ús que se li vol donar. No es modificarà l’aspecte de la façana principal i es plantegen modificacions en les façanes laterals i posteriors, per tal d’adequar els buits a les noves dependències. No es modifiquen ni les alçades reguladores ni el cossos sortints a carrer.

La planta soterrani es ubica un espai a mode de sala d’estar d’accés a la planta baixa, tanmateix s’ubica un bany i una bodega per a ús comunitari.En la planta baixa es una zona de dia, amb accés des de la caixa d’escales de la planta soterrani ubicada a la cuina. Es composa d’un dormitori, un lavabo comunitari, una sala d’estar-menjador, una cuina, un rebedor amb accés des de l’exterior, un garatge i una biblioteca. En aquesta planta es planteja la creació d’una escala metàl·lica amb accés a la planta primera ubicada al rebedor. El programa de la planta primera es composa de dues habitacions dobles amb accés a un bany compartit, una habitació doble independent amb bany propi. A més, es crea una petita sala amb lavabo comunitari. A la part posterior, l’antiga terrassa es tanca i passa ha ser una sala-estar. L’edificació te un valor arquitectònic important i esdevé un element singular dintre la població, ja que es tracta d’una construcció de la primera part del segle XX . Les estances son amplies i assolellades, te un sostres molt alts, La façana a Carrer Teumena te una composició força interessant. La reforma planteja la potenciació de la tipologia de l’edifici, respectant els elements característics de l’època.